home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right twitter_hover twitter updates_hover updates user_hover user volume playbutton
‘ You are who you are because of a teacher’
Edukans Actieplatform
Vandaag kunnen we uitslapen tot acht uur, twee uur langer dan normaal en iedereen kijkt er naar uit. Afrikanen slapen echter niet uit in he...

‘ You are who you are because of a teacher’

Vandaag kunnen we uitslapen tot acht uur, twee uur langer dan normaal en iedereen kijkt er naar uit.
Afrikanen slapen echter niet uit in het weekend dus rond zeven uur horen we de eerste geluiden en rollen er langzaam een aantal van ons het bed uit. We schrijven, luisteren muziek en kletsen wat in het ochtendzonnetje voor de deur. Samen zijn we het er over eens: wakker worden uit jezelf zonder dat de wekker gaat is heerlijk en de Afrikaanse ochtendzon maakt het af, dat het vroeg is maakt dan niet echt uit. Met een kopje koffie en zonder haast genieten we van het uurtje waarin we niets hoeven of moeten doen. 

Vandaag gaan we naar de kerk. Een dienst in de lokale taal en daarna de markt op om frutsels en prutsels voor thuis te halen. Voor de kerkdienst moeten we nette kleren aan en dat is best een gek gezicht. Na een week in losse, vieze kleding en knot op de kop loopt iedereen ineens rond in schone rokken en jurken. Lange haren in vlecht of los langs de al wat gebruinde koppies. De dienst is al een uur bezig als we aankomen. We schuiven aan in de banken en worden welkom geheten. Er wordt gebeden, gezongen, nog meer gebeden en dan mogen wij een lied voorin de kerk zingen. Arie speelt een melodietje op zijn gitaar en voorzichtig zingen we mee, iets verlegen en wat stilletjes. Honderden bruine ogen kijken ons aan. Het blijft vrij stil maar als een van ons zachtjes met het liedje mee klapt, klapt de kerk zachtjes mee. Opeens wordt het geluid voller, een gitarist uit de band heeft het geluid opgepakt en speelt mee met de muziek.  Dan horen we een vrouwenstem door de microfoon, de zangeres uit een van de koren snapt het deuntje ook. Dit geeft ons een zetje wat meer te swingen en voor we het weten doet de complete band mee en zingt de kerk uit volle borst. Daar staan we dan met onze blanke koppies, te zingen voorin een kerk in Malawi. Aan het einde van de dienst sluit de priester af met de volgende woorden naar alle mensen in de kerk: ‘You are who you are because of a teacher, so thank your teacher for who you’ve become. Er wordt geklapt en gejoeld en wat zijn we trots op het werk dat we doen. 

Al was drie uur op een houten bankje best een lange zit, verlieten we onder de indruk de kerk en de dienst was nog lang niet afgelopen. Net zo onder de indruk lopen we even later over de markt, maar dan onder de indruk op een hele andere manier. Van alle kanten komen lokalen die ons maar wat graag hun prul en spul willen verkopen, ze blijven volhouden en aandringen. Zo leren velen van ons vandaag in het hol van de leeuw hoe onderhandelen moet. Trots wordt terug in de compound alles op tafel gelegd en vraagt iedereen elkaar de oren van het lijf over hoeveel er voor wat betaald is. Zo vliegt het weekend voorbij en zijn er nog vijf dagen over om te genieten van ‘ het warme hart van Afrika’. Kunnen we niet nog wat langer blijven…?

Media bij bericht (2)

Reacties (8)

 • Marja
  2 jaar geleden
  Prachtig verslag

  Reactie rapporteren

 • Marian
  2 jaar geleden
  Wat een prachtig verslag en wat zal dat een belevenis zijn geweest.

  Reactie rapporteren

 • Margreet Troost
  2 jaar geleden
  Wat heerlijk om via dit verslag in gedachten bij jullie te zijn. Al kan ik dat genietend doen in een zachte fauteuil terwijl jullie de harde bankjes moeten trotseren;)

  Reactie rapporteren

 • Angelique
  2 jaar geleden
  Heel mooi verslag! Vooral in de kerk ; kan zo een script zijn voor een film!

  Reactie rapporteren

 • Jutta
  2 jaar geleden
  Wat een belevenis!

  Reactie rapporteren

 • ria jorna
  2 jaar geleden
  wat een mooi erslag

  Reactie rapporteren

 • Carla
  2 jaar geleden
  Weer een prachtig verhaal. Fijn om dit alles te lezen. Veel succes deze laatste week.

  Reactie rapporteren

 • Ben Assen
  2 jaar geleden
  School of kerk, zij verenigen ons en wat fijn voor jullie om dit zo te beleven. Nog een fijne week.

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen